top of page

Bestemmingen zonder toeristen

Wat zijn de landen met de minste toeristen?

Waar naartoe gaan om toeristen te vermijden? Droomt u van een minder klassieke bestemming, ver van de mensenmassa en vooral zonder toeristen? Wilt u zich van de wereld afsluiten in een onbekend land? Wilt u zich lekker alleen voelen tussen de prachtig bewaarde, afgelegen en onuitgegeven landschappen?


Reizen naar ongebruikelijke bestemmingen wordt moeilijk, maar is niet onmogelijk.

Sommige bestemmingen zijn nu nog volledig vrij van toeristen en blijven dus origineel, atypisch en authentiek… maar misschien niet voor lang.


Als uw budget het toelaat, kan u heel extreem zijn en vertrekken richting de Noord- of Zuidpool, of naar de ontoegankelijke eilanden in de Stille Oceaan of de Indische Oceaan… U kan ook kiezen voor bepaalde Afrikaanse of Aziatische landen waar ze weinig tot geen toeristen zien…


10 onbekende landen en originele niet-alledaagse bestemmingen

Droomt u van wilde plaatsen waar de stilte overheerst en van verre geheimzinnige landen? Wat zijn de niet-alledaagse, originele landen waar geen toeristen komen? Wat zijn de reizen die u buiten de grenzen van het gebruikelijke leiden voor een verrassende en onuitgegeven ervaring? Naar welke bestemming moet u vertrekken zonder een reisbus tegen te komen op elk kruispunt? En dat allemaal zonder naar een land in oorlog te gaan of naar een onbetaalbaar eiland?


Op reis vertrekken naar een minder toeristisch land betekent vooral een verantwoordelijke attitude hebben, zonder te vervallen in het gedrag van massaconsumptie en –toerisme. Op miljoenen vierkante kilometer, zelfs op de meest excentrieke en minst gekende bestemmingen, kiest het merendeel van de toeristen altijd voor dezelfde wandelingen, dezelfde excursies en doen ze zaken met dezelfde tussenpersonen. Wees dus slim bij het samenstellen van uw reis, en ga altijd “verder” of blijf altijd “langer”. Probeer alternatieve vervoersmiddelen en accommodatie, wees niet te kortzichtig bij de excursies en wees wat losser als u uw reis plant.


Hieronder een overzicht van de landen die iedere statistiek kloppen wat het weinige aantal toeristen betreft (gegevens uit 2018)! Wacht niet langer, want alle landen uit de lijst zijn bewust van het weinige aantal toeristen en verdubbelen hun inspanningen om toch de massa aan te trekken!Toerisme op Antarctica bestond niet voor 1957! Het is logischerwijs een van de plaatsen over heel de wereld met heel lage bevolkingsdichtheid… nodeloos uit te leggen waarom… Het is dus een heel ongebruikelijke bestemming, met een voor reizigers nog onbekend en onontdekt landschap.


De meeste reizen vandaag de dag zijn cruises die vertrekken vanaf Argentinië (Ushuaïa) of Chili (Punta Arenas of Port Stanley) richting de kuststreken van de zuidelijke Shetland-eilanden en het schiereiland Antarctica. Sommige toeristen komen ook toe met het vliegtuig.


Antarctica is ook een bestemming die bij liefhebbers van extreem diepzeeduiken in de smaak zal vallen. Zij kunnen deel uitmaken van de minderheid die getuige is van de prachtige onderwaterwereld in dat werelddeel.

De weinige toeristen zijn tijdens de zomer vooral te vinden in de buurt van het Antarctisch schiereiland.

 • Aantal internationale toeristen per jaar: 44 367

 • Aantal toeristen per km2: 0.003

 • Beste periode: van november tot februariHet aantal toeristen dat Mongolië bezoekt is de laatste 10 jaar amper geëvolueerd. Deze bestemming blijft weinig toeristisch. Het toerisme in Mongolië werd door de Communistische regering extreem beperkt, maar door de val van de Sovjet-Unie en dankzij de democratische revolutie kende het toerisme een lichte boost.

Mongolië is een relatief onontdekte bestemming en heeft pittoreske natuurelementen, een grote variëteit aan intacte maan- en woestijnlandschappen, oneindige steppes, een bijzonder nomadenleven en een onbekende cultuur.

 • Aantal internationale toeristen per jaar: 469 000

 • Aantal toeristen per km2: 0.3

 • Beste periode: juliHet toerisme in Papua (kust van Indonesië of Nieuw-Guinea) staat nog op een laag pitje maar ontwikkelt zich beetje bij beetje. Het landschap bestaat uit wilde bossen, koraaleilanden in het midden van turquoise wateren waar fauna en flora oneindig gevarieerd zijn. Naast Amazonië is in Nieuw-Guinea het grootste nog intacte tropisch regenwoud te vinden. Een uitgelezen bestemming voor reizigers die op zoek zijn naar onontdekte landschappen ver afgescheiden van de bewoonde wereld.


U moet weten dat het eiland Nieuw-Guinea is verdeeld in twee landen: Papua Nieuw-Guinea en Oost-Papua dat politiek gezien samen hoort bij Indonesië. Het Indonesische deel van het eiland is veel toegankelijker wat luchtvaart betreft maar toch nog weinig toeristisch.

Ik heb zelf drie weken doorgebracht op het Indonesische deel van Papua, omgeven door maagdelijke bergen en verlaten eilanden… zo prachtig als een postkaart. Er is geen kat, enkel een paar Papoea’s in de bergen en een paar vissen.

 • Aantal internationale toeristen per jaar: 190 000

 • Aantal toeristen per km2: 0.4

 • Beste periode: van mei tot oktoberMadagaskar… rode grond, baobabs, lemuren… Een eiland dat al 165 miljoen jaar afgescheiden is van het Afrikaanse vasteland. Sindsdien is ook de fauna en flora geëvolueerd richting isolement. Ondanks een heel sterk potentieel voor het toerisme is Madagaskar erg onderontwikkeld en is het aantal toeristen gedaald. In de jaren ’90 was het toerisme in Madagaskar het tweede grootste exportproduct van het land, maar door een politieke crisis en de daaropvolgende economische recessie kreeg het toerisme eind 2001 een klap. Bijgevolg daalde het aantal toeristen drastisch in 2002. Sindsdien leeft het toerisme terug op, ook al stijgt het aantal toeristen niet.

Qua biodiversiteit is het rode eiland nochtans een van de rijkste regio’s van de planeet, met heel wat inheemse dier- en plantensoorten. Kortom, een magische en authentieke bestemming met een ongekende natuurlijke rijkdom.

 • Aantal internationale toeristen per jaar: 255 000

 • Aantal toeristen per km2: 0.4

 • Beste periode: van april tot oktoberSinds lange tijd ontoegankelijk, maar het land stelt zich meer en meer open voor het toerisme. Ethiopië heeft zo’n uitgestrekte landschappen dat u zich alleen op de wereld voelt te midden van zijn adembenemende canyons. Het is zonder twijfel één van de minst toeristische regio’s van de wereld, en hopelijk komt daar niet snel verandering in.

Ethiophië, wieg van de mensheid en het koninkrijk van koningin Saba, heeft een ongelooflijke culturele en historische rijkdom. Het Abessijnse rijk wordt overdonderd door het culturele en architecturale erfgoed, met als hoogtepunt de kerken van Lalibela. Het is een land met heel veel verre uitzichten, panorama’s en een adembenemende biodiversiteit, doorkruist door de vallei van de Grote Slenk. Met een reis naar Ethiopië bent u meteen een niet-alledaagse en onuitwisbare ervaring rijker.

 • Aantal internationale toeristen per jaar: 514 000

 • Aantal toeristen per km2: 0.5

 • Beste periode: van oktober tot meiDeze archipel van Micronesië in Oceanië bestaat uit vulkanische eilanden en paradijselijke koraalatollen. Men vindt hier onder andere het Bikini atol, dat zijn naam geeft aan het zwempak! Mede door de verre ligging is deze verborgen parel in het midden van de Stille Oceaan niet erg gekend bij toeristen en ontvangt dus jaarlijks slechts een handvol reizigers. Ook de nabijgelegen eilanden blijven volledig onbekend voor het massatoerisme… en dat is maar goed ook voor de weinige bevoorrechte mensen die hun voeten kunnen zetten… in het zand en de turquoise wateren! Ook liefhebbers van diepzeeduiken zullen deze bestemming zeker weten appreciëren aangezien ook het onderwaterleven nog ongerept is.

 • Aantal internationale toeristen per jaar: 6 000

 • Aantal toeristen per km2: 0.5

 • Beste periode: heel het jaar doorGelegen tussen centraal Azië en China, Tadzjikistan werd – deels door een tumultueuze geschiedenis – lange tijd genegeerd door de toeristen. En nochtans heeft het land heel veel te bieden: hoge bergen en onberispelijke landschappen voor wandelingen en tochten per paard of met de fiets. Het is ook een ontdekkingsreis dat veel bezoekers omver zal blazen met oprecht warme culturele ontmoetingen.

 • Aantal internationale toeristen per jaar: 180 000

 • Aantal toeristen per km2: 1.3

 • Beste periode: van april tot oktoberBolivia is een land vol avontuur met verlaten landschappen, het ene nog mooier dan het andere, voornamelijk in Sud Lípez. Ontdek het Titicaca meer in het midden van het Andesgebergte, de Uyuni woestijn, meerkleurige wateren, de jungle en de Inca’s met hun muziek en gastvrijheid… Kortom, een land rijk aan ervaringen en een reis dat u alleen op de wereld doet voelen met spectaculaire vergezichten.

 • Aantal internationale toeristen per jaar: 1 350 000

 • Aantal toeristen per km2: 1.2

 • Beste periode: april – mei en van september tot novemberSuriname is het kleinste land van Amerika, ten noorden van Brazilië. Door de weinige bewoners is de natuur er heer en meester. Het land biedt een ongerept woud, mooie exotische diersoorten, prachtige wilde bergen en een kleurrijke cultuur! Het door Amazonewoud ingenomen land zet de laatste tijd vooral in op het ecotoerisme. Wandelingen in de jungle en in de rivieren laten u sprakeloos.

 • Aantal internationale toeristen per jaar: 278 000

 • Aantal toeristen per km2: 1.7

 • Beste periode: van september tot novemberBenin is een klein land dat geen alledaagse vakantiebestemming is, maar toch heeft het een groot aantal toeristische plaatsen en nationale parken. De Paleizen van Abomey, geklasseerd als UNESCO werelderfgoed, zijn een van de belangrijkste trekpleisters van het land. Bovendien liggen er in het noorden van Benin enkele van de mooiste trekpleisters wat fauna betreft van heel Oost-Afrika, met voornamelijk het nationale park van Pendjari en het nationale park VV. Een reis naar Benin belooft u een onuitgegeven ervaring vol olifanten in de savanne aan de voet van ruige bergketens. U kan ook genieten van paradijselijke stranden en lagunes en van een onwaarschijnlijke rijke cultuur. Een bestemming die, net als Suriname, het ecotoerisme promoot.


 • Aantal internationale toeristen per jaar: 293 000

 • Aantal toeristen per km2: 2.6

 • Beste periode: van november tot februari


Gepubliceerd door Globe-Trotting

8 vues0 commentaire

Comments


bottom of page