top of page

Onmisbare accessoires voor een vliegvakantie



Hieronder de belangrijkste benodigdheden die iedere passagier wel in zijn of haar valies of rugzak zou moeten hebben vooraleer op reis te gaan met het vliegtuig. Onderstaande voorbeelden zijn handig voor zowel middellange als lange afstand.


Probeer er aan te denken nog voor u de piste opdraait. De producten die koop zijn op het vliegtuig of op de luchthaven zijn meestal enorm duur en van matige kwaliteit…

Wees er bovendien zeker van dat u onderstaande accessoires wel degelijk in uw handbagage steekt, en niet in de ruimbagage. Het zou jammer zijn om goed uitgerust te vertrekken en een zorgeloze reis te laten verpesten door deze klassieke vergetelheid.

Volgende voorbeelden zijn niet alleen heel nuttig voor tijdens de vlucht, ze kunnen u ook het leven gemakkelijker maken als uw bagage verloren zou raken of te laat zou komen.

Alle accessoires die ik u aanbied zijn beschikbaar op Amazon en worden geleverd binnen 24 à 72u. Als u onderstaande producten zou aanschaffen op de luchthaven of op het vliegtuig, kijk uit voor de hoge prijzen.


1 - Een valies geschikt als handbagage in de cabine van het vliegtuig

Wees er zeker van dat uw trolley de maximum toegelaten afmetingen van handbagage niet overstijgt (max. 56 x 45 x 25cm).



2 - Een kit voor een fris gebit


Natuurlijk kan u uw dagdagelijkse tandenborstel en tandpasta meenemen, maar als u plaats én gewicht wilt besparen in uw bagage, kan u best een kit aankopen met daarin zowel een kleine tandenborstel als tandpasta. Onderstaand voorbeeld bevat onder andere mini flosdraad en twee handige tandenborstels voor perfecte tandhygiëne na de maaltijd!



3 - Een geheim zakje


Paspoort, kredietkaart, andere belangrijke documenten… Niets is van groter belang als u op reis vertrekt. Om stress te vermijden, raad ik u aan om deze belangrijke zaken samen te steken in een klein geheim zakje dat u onder uw kleren kan dragen. U kan dan zorgeloos in slaap vallen zonder zich zorgen te maken over de plaats waar u alles heeft weggestoken.



4 - Een slaapmasker


Volgens mij één van de belangrijkste zaken om te kunnen slapen in het vliegtuig, zeker als u in Economy reist waar het geen sinecure is om de slaap te kunnen vatten. Met dergelijk slaapmasker voor de ogen, en volledig in duisternis gehuld, snijdt u zichzelf af van de buitenwereld. U doet de hersenen geloven dat de nacht is gevallen (zeker handig als u over de tijdszones heen reist) en u vergeet de 200 andere passagiers op het vliegtuig. Geen overbodige luxe, geloof me!



5 - Een reiskussen


Persoonlijk kan ik niet slapen in het vliegtuig zonder een kussentje in de nek, en al zeker niet als er geen plaats is aan het venster. En aangezien ik nog nooit de kans heb gehad om in Business te reizen (had ik het geld maar), vertrek ik nooit op reis zonder mijn nekkussen. U hebt de keuze tussen een opblaasbaar model en een model dat de vorm van uw nek onthoudt. Afhankelijk van het type reis, neem ik ofwel het ene ofwel het andere model mee.

Het opblaasbaar model


Als u lange tijd op het vliegtuig doorbrengt, kies dan eerder voor een opblaasbaar model.



Het model met vormgeheugen


Als u uw bagage niet op de rug moet dragen, kan u zich een 3-sterrenkussen cadeau doen met vormgeheugen. Dit model is heel zacht en past zich perfect aan uw nek aan.



6 - Warme kleren of een deken


Vergeet niet dat de temperatuur op het vliegtuig soms laag kan zijn, ook al vliegt u naar een tropische bestemming. Door vermoeidheid krijgt u het ook sneller koud. Het is dus aan te raden om in uw handbagage een warme trui, poncho of deken mee te nemen. Op langeafstandsvluchten biedt de luchtvaartmaatschappij meestal zelf dekentjes aan, behalve als u met een low cost of chartermaatschappij vliegt.



7 - Steunkousen


Vanaf een bepaalde leeftijd loopt u meer risico op aderproblemen als u met het vliegtuig reist. Het is daarom zeker raadzaam om op iedere vlucht steunkousen te dragen, ongeacht de vluchttijd!

Door de opgevoerde druk in de cabine neemt het risico op een aderontsteking en een longembolie tijdens vlucht toe. Steunkousen stimuleren de bloedsomloop en verlichten de pijn, zware benen en andere risico’s gelinkt aan reizen op grote hoogte. Heeft u spataders? Sla deze raad dan zeker niet in de wind, het zou jammer en heel gevaarlijk zijn.



8 - Geluidsonderdrukkende oordopjes


Een cruciaal element om u tijdens een onaangename vlucht toch in een kleine cocon te laten komen. Deze speciale oordopjes zijn veel efficiënter dan de normale oordopjes (bijvoorbeeld om te slapen) en ze filteren tot 4x meer het geluid.



9 - Een toiletzakje voor op het vliegtuig


Vergeet niet dat het verboden is om in uw handbagage vloeistoffen te vervoeren in een verpakking van 100ml of meer, en dat voor maximum 1l in totaal. Vloeistoffen die niet aan die eisen voldoen, zal u moeten meenemen in de ruimbagage. Het is dus interessant om een toiletzakje aan te schaffen met herbruikbare en opvulbare flesjes.


Er bestaan ook uitzonderingen op de regel van maximum 100ml per vloeistof: babyvoeding, medicatie en producten voorschreven door een diëtist. Vloeistoffen die u in de taksvrije zone op de luchthaven heeft gekocht, mogen ook meegenomen worden op het toestel, op voorwaarde dat ze verpakt zijn in een verzegelde transparante plastic zak met het aankoopbewijs zichtbaar.



10 - Uw audio-set en adapter


De hoofdtelefoons of oortjes die u van de stewardess krijgt, zijn vaak van zo’n lage kwaliteit dat ze geen zin geven om te genieten van een goede film. Als u een eigen hoofdtelefoon heeft, vergeet dan zeker geen universele adapter. Ze bestaan zowel voor draadloze hoofdtelefoons als voor een set met kabel.



11 - Bagagelabels


Om uw bagage gemakkelijk te kunnen herkennen, hangt u er het best een stevige en kleurrijke label aan. Deze set van telkens twee lederen labels is niet alleen mooi maar ook heel duurzaam.



12 - Melatoninetabletten


Het is niet verplicht, maar als u ooit opziet tegen een groot tijdverschil kunnen melatoninetabletten heel handig zijn om de slaap te kunnen vatten op een ‘onnatuurlijk’ uur. Dergelijke tabletten worden vaak gebruikt door stewards, stewardessen enz. Persoonlijk gebruik ik de Euphytose Nuit tabletten op basis van planten. Melatonine is een natuurlijk ingrediënt dat door het lichaam zelf wordt aangemaakt en ervoor zorgt dat u zich slaperig voelt. Als u 30min op voorhand een tablet inneemt, zal u de slaap sneller kunnen vatten. Euphytose Nuit bevat 100% natuurlijke plantaardige passiebloem en 1mg melatonine per tablet.



Nu dat u alle tips & tricks kent, maak het u gemakkelijk, maak uw gordel vast, kijk naar de hemel door uw raampje en geniet van de vlucht


Opgepast voor verboden stoffen in cabine!


Als u niet helemaal mee bent met de wetgeving, hieronder een bondig overzicht van wat u zeker niet mag meenemen in uw handbagage op het vliegtuig:


  • Vloeistoffen in hun verpakking van meer dan 100ml (parfum, shampoo, douchegel, tandpasta…)

  • Ontvlambare vloeistoffen (benzine, dissolvant, verdunners…)

  • Aanstekers met niet geabsorbeerde ontvlambare vloeistoffen

  • Gasflessen (zowel campingflessen als zuurstofflessen voor duikers)

  • Scherpe voorwerpen zoals messen, scheermesjes, breekmessen…

  • Elektrolytische batterijen en lithiumbatterijen van meer dan 160 Wh

  • Vuurwapens, vuurwerk, voetzoekers…

  • Inkt cartridges voor een printer

  • Giftige, chemische en radioactieve materialen

  • Kwikthermometers



Artikel gepubliceerd door Globe-Trotting

9 vues0 commentaire
bottom of page